Kodinvaihto: autenttisen matkailun muoto

Kettusen perheen ensimmäinen ulkomaanlomamatka suuntautui Saksaan. Tähän asti olemme viettäneet lomat kotimaassa ja mökillä, mutta nyt teinimme alkoi vaatia ulkomaalla käyntiä. Kodinvaihto tuntui sopivalta; matkustimme lautalla Travemündeen.

Vaihdoimme Kuusamon mökkimme saksalaisen perheen omakotitaloon pienessä kaupungissa Lyypekin lähellä. Joulu ja uusi vuosi meni sateessa ja tuulessa, vieraamme kärvistelivät Kuusamon pakkasessa ja revontulissa.

Kotien vaihtaminen on vakiintunut matkailumuoto, muistan kun omat vanhempani keskustelivat mahdollisuudesta vuosia sitten, sitä koskaan toteuttamatta.

Vaihtohalukkaita yhteen tuovia sivustoja on useita. Itse valitsin Intervacin, joka 1950-luvun alussa opettajistakoostuvan ryhmän perustama organisaatio. Luultavasti erilaisissa sivustoissa ei ole paljon eroja, mutta sivustojen profiileja voi olla erilaisia: luksus-matkakohteet ym.

Intervacin jäseniä – vaihtokohteita – löytyy eniten Länsi-Euroopasta, mutta myös Yhdysvalloista ja Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Suomessa aktiivisia kohteita on tällä hetkellä noin 50. Jäsenmaksu on 80 euroa vuodessa.

Ekologinen matkailumuoto

Kodinvaihto on edullinen matkailumuoto: asumisesta ei makseta.

Se on jopa ekologistakin; lomailua varten ei rakenneta mökkiä koskemattomaan rantaan seisomaan tyhjillään suurimman osan vuodesta. Kodit pysyvät asuttuna.

Se on myös autenttinen matkailumuoto: pääset kurkistamaan, miten toinen perhe asuu ja on. Rakennusteknisiä ratkaisuja on kiva ihastella tai päivitellä.

Isoin kynnys vaihtoon osallistumiselle lienee henkinen; päästääkö nyt vieras perhe omaan kotiin tai mökkiin asumaan. Meille kynnys oli matalampi, koska olemme harjoittaneet mökkimme vuokrausta aikaisemmin.

Kodinvaihto ei ole täysin huoleton matkailumuoto, vaan huoli on omasta kodista ja toisekin kodista, matkajärjestelyjen lisäksi. Osaako vierasmaalainen käyttää leivinuunia, kun itselläkin tupa tuppaa savustumaan aika ajoin.

Huolta voi vähentää kirjaamalla vaihtosopimukseen riittävän tarkasti ne asiat, joita pitää tärkeänä. Sen lisäksi on mahdollista ottaa vakuutus matkan peruuntumisen varalle. Mikäli vaihtoon kuuluvat myös autot, niiden vakuutusten on oltava kunnossa, samoin kuin asunnonkin.

Miten tapahtuu?

Kodinvaihto -kohteen löytäminen tapahtuu Intervacin sivuston kautta. Sinne ladataan kuvia omasta kodista ja itsestä sekä kirjoitetaan kuvaus tarjotusta asunnosta ja omista toiveista, liittyen esimerkiksi ajankohtaan. Mielenkiintoisen kohteen voi tallentaa suosikiksi, jolloin kohde saa siitä ilmoituksen. Omistajalle voi lähettää tervehdyksen tai ehdotuksen vaihdosta. Mikäli yhteistä halua löytyy, voivat vaihtajat sopia vaihdosta tarjotun sopimusformaatin mukaan.

Yhteydenpito ja sopimukset hoituvat sivuston kautta, myöhemmin sähköpostilla ja vaihdon aikana vaikka what’s upilla. Minua muistutettiin kierrätyspäivästä (saksalainen järjestelmä!), minä ohjeistin vierastamme laittamaan vesijohdon lämmityskaapelin päälle Kuusamon pakkasen yltyessä.

Sopimuksella on tavanomainen sopimusoikeudellinen merkitys, mutta ensisijaisesti vaihto perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Intervacin sivusto esittelee ehdokkaan luotettavuutta erilaisilla referensseillä, luokituksilla ja ansioilla, esimerkiksi jo suoritettujen vaihtojen määrä kertonee onnistuneista kokemuksista. Entä jos vaihtoja on enemmän kuin referenssejä, onko se hälyyttävä merkki, vai merkki siitä, että kaikki kodinvaihtajat eivät viitsi referenssejä kirjata. Maiden intervac-yhdyshenkilöt joutuvat kuulemma välillä patistelemaan jäseniä tässä suhteessa.

Vieraita ihmisiä kotiini?

Vaihtosivuston jäsenten kodin ja ihmisten valokuvilla on iso rooli: samalla kun tutkin kohteen houkuttelevuutta ja sopivuutta meille, arvioin omistajan teknistä kyvykkyyttä ja huolellisuutta oman taloni käytön ja hoidon suhteen. Millaisia ihmisiä meille on tulossa?

On helppo kuvitella mitä kaikkea voi mennä pieleen kahdenkeskisessä vaihdossa ja sopimisessa: erilaiset kulttuuriset tavat ja oletukset, väärin ymmärtämiset, peruuntumiset, osaamattomuus. Vastaavatko siisteyskäsitykset toisiaan? Itse pelkään eniten mökkimme monien tulipesien käyttöä: savuvahinkoa ja häkämyrkytystä. Tässäkin suhteessa on hyvä luoda avoin viestintäsuhde vaihtokumppaniin ja, jos mahdollista, sopia joku lähellä asuva tuttava tai sukulsinen yhdyshenkilöksi. Sivusto kehoittaakin pitämään vakuutukset kunnossa.

Oletettavasti pieleen menneistä vaihdoista ei paljon melua pidetä. Jos jokin pahempi ongelma syntyy vaihtokumppanin kanssa, siitä kannattaa ilmoittaa oman maan yhdyshenkilöille, jotka puolestaan ottavat tarvitaessa yhteyttä kohdemaan yhdyshenkilöihin.

Aina jotain pientä rikkoutuu.

Vaihto vaatii paljon suunnittelua ja sopimista, usein kauan ennen matkaa. Samalla kun järjestelee omaa matkaa, pitää järjestellä vaihtomatkaajien vastaanottoa. Mikä on suunnitelma B, jos A ei toteudu. Mökkimme avainten luovutus käteen ei onnistunut aikataulusyistä, vieraat joutuivat turvautumaan suunnitelmaan B (jota en tässä paljasta).

Systeemin vahvuuksina näen edullisuuden, ekologisuuden ja autenttisuuden. Vaihtokohde – vakituinen koti tai loma-asunto – voi olla sellaisella paikalla, johon ei muuten tulisi lähdettyä. Kodit voivat olla myös tilavia, antaen matkalle erilaisien luonteen kuin esimerkiksi hotelliloma. Samalla on mahdollisuus tutustua vaihtoperheeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Viestittelyltä ei voi kuitenkaan välttyä.

Toki vaihtosysteemiin voi liittyä muutkin kuin ydinperheet: sinkut, yksinhuoltajat lapsineen, eläkeläiset jne. Joskus voi olla mahdollista sopia vaihtokumppanin kanssa, että vaihtokohteeseen lähtee mukaan esim. toinenkin pariskunta, majoitustiloista riippuen. 

Tietenkin, herää kysymys vaihtokurssista, että meneekö vaihto tasan; win-win. Voitimmeko vai hävisimmekö tässä vaihdossa? Kysymys lienee tarpeeton pohdittava, jos molemmat ovat happy-happy. Jo silloin, kun suunnittelee vaihtoa, on hyvä tutustua perusteellisesti vaihtokohteeseen, sen ympäristöön sekä alueen säätiloihin.

Oletettavasti vakka läytää kantensa: kodinvaihdon osapuolet vastannevat sosiaekonomisesti toisaan, isot perheet tarvitsevat ison perheen kodin lomalleen.

Kun muutaman päivän päästä palaamme kotiin, reflektoimme kokemaamme ja päätämme jatkammeko tätä matkailumuotoa. Vuoden jäsenyytemme aikana yhteyksiä mahdollisiin kohteisiin on syntynyt useita.

Oletan Kuusamon mökkimme olevan houkutteleva kohde, ainakin meitä se yhä kutsuu. Kukapa ei haluaisi olla mökillä, ja lähteä sen sijaan etelän helteisiin – vaikka Barcelonaan – heinä- tai elokuussa?

Alustavien keskustelujen mukaan vietämme ensi joulun Kuusamossa.

Tätä artikkelia ovat täydentäneet Intervacin Suomen edustajat Miia Puistolahti ja Tarmo Välimäki.