Miten muotoilet kiinnostavan Power Point-esityksen

Krippendorfin (2006) mukaan 80 prosenttia muotoilijan työstä on jonkinlaisten esitysten valmistelua. Toki esitysten – piirustus, malli, Power Point -heijasteet – valmistelu on samalla itse muotoilua edistäviä kiteytyksiä. Vasta kun olet pitänyt esityksen, tiedät mitä ajattelet.

Power Point tai Keynote -lienevät yleisin tapa esittää ajatuksia tai ideoita, toki siten helppo ja tavanomainen. Millainen on sitten hyvä PP-esitys? Millainen on hyvä muotoiluidean tai konseptin esitys etänä, Zoomilla tai Teamsilla?

Mikään ei ole katsojasta tylsempää kuin kuunnella esittäjän lukevan tekstiä PP-heijasteistaan.

On tärkeä tehdä ero kahden funktioltaan erilaisen esityksen kesken. PP-esitys, jota katsoja selaa itsenäisesti omassa tahdissaan on vaatimuksiltaan erilainen kuin sellainen esitys, jossa sinä käytät PP-heijasteita oman esityksesi tukena.

Itsenäiseen tarkasteluun tarkoitettu PP-esitys, esimerkiksi kurssin palautus Moodleen, voi sisältää enemmän selittävää tekstiä. Katsoja voi päättää itse, mitä lukee ja millä nopeudella selaa esitystä.

“Successful presentations are understandable, memorable, and emotional.” Carmine Gallo

Live-tilanteessa, läsnä tai etänä, sinä hallitset esityksen sisältöä ja kulkua. Tällöin esitysen tueksi rakentamasi PP-heijasteet eivät voi olla samat kuin itsenäiseen käyttöön tarkoitetut. Itsenäinen PP-esitys tulee olla eri kuin live-esitys.

Tee näin

Live-esityksen heijasteet voi rakentaa seuraavien ohjeiden perusteella:

Luota kuvaan! Kerro tarinasi ja näytä taustalla tunnelmaa luovaa kuvaa tai asiaasi selventävää mallia

Etäesityksessä jätä heijasteen oikeaan reunaan tyhjää tilaa osallistujapalkille. Näin palkki ei peitä kuvaasi.

Käytä kuvissa ihmisisä ja itsestäsi otettuja kuvia, tekemässä jotain.

Etäesityksessä laita kamera päälle. Älä käytä digitaalista taustakuvaa tai sumennusta, vaan lavasta tausta; viherkasvit tai kirjahylly ovat toimivia taustoja – muotoile kuva. Professori Paddy Rossin tutkimuksen mukaan sopivalla taustalla näytät pätevämmältä. Erikoisuutta tavoitteleva maisemakuva saa sinut näyttämään epäpätevältä.

Asetu huoneessasi niin, että luonnonvalo tulee kasvoillesi tai käytä rengasvaloa; ryypyt ja silmäpussit oikenevat ja näytät hyvältä.

Nosta kamera silmiesi korkeudelle, niin ihmisten ei tarvitse katsoa sinua alhaalta ylöspäin.

Hanki kunnollinen mikrofoni. Usein puhuja ei tiedä, tietenkään, että kuulijalle hänen äänensä välittyy huonolaatuisena, täten heikentäen uskottavuutta, sanoman perillemenoa ja kuuntelijoiden jaksamista. Valitse huone, jossa ei kaiu. Itse suosin vaatehuonetta.

Esityksesi rakenne voi olla vaikka pitchauksen rakenne: ongelma, ratkaisu ja ehdotus. Ensimmäiseksi esittelet itsesi (ja kenties muutaman asian itsestäsi). Sitten kuvaat ongelmaa, jonka sinun ratkaisuehdotuksesi selättää. Lopuksi ehdotat jotain konkreettista, vähintään kysymyksiä ja keskustelua.

Mielenkiintoisen ja emotionaalisen esityksen luomiseksi ei välttämättä kaikkea huomiota kannata suunnata ratkaisuehdotukseen; tuotteeseen tai palveluun. Kuva kertoo itse paljon, tuotetta ei välttämättä tarvitse vääntää rautalangasta. Tuote ei ole kenties se kiinnostavin asia, vaan se, millaisen seikkailun kautta olet päätynyt sitä esittämään!

Miksi päädyit ratkaisemaan tätä ongelmaa? Ketä teitä oli mukana? Mitä vastuksia kohtasitte matkallanne? Millaisia ahaa-elämyksiä koitte, mikä oli projektin kliimaksi? Miten lähestyisitte ongelmaa, ja mitä tekisitte toisin ensi kerralla? Mikä meni pieleen? Mitä opitte?

Pari itsekriittistä kommenttia antaa vakuuttavuutta sisäänrakennetulle itsekehulle ja ratkaisun onnistumisen ylistämiselle.

Älä päätä PP-esitystäsi kiitos-heijasteeseen, vaan esitä viimeisessä heijasteessa ratkaisu, tuote tai malli uudelleen. Näin kuulijoiden on helppo jatkaa kysyen tai kommentoiden.

Lyhyt kertaus: paljon kuvia, vähän tekstiä, kuvissa ihmisiä. Pidä muistiinpanosi pois heijasteista. Rakenna draaman kaari henkilökohtaisen kokemuksesi pohjalle.

Kuvat tehty Dalle-tekoälyllä.