Nordgrip suksiside

Nordigrip suksiside vakuuttaa: hiihtosaapas ei mulju.

Kuusamo Uistin Oy:n kehittämä metsäsuksen side on muokattu vanhasta eräsiteestä: tekstiiliset remmit on vaihdettu metalliseen kierrejouseen, joka toimii nerokkaasti samalla säätömekanismina. Varusmiesten sukupolvia askarruttanut pulmapeli on poistettu; saranana toimii yksinkertaisesti koukku. Siteen kärki on säädettävissä kengän mukaan. Lukitus on jykevä. Muovinen kantapala on pitkä ja muotoiltu niin, että lumi ei siihen paakkuunnu – oletettavasti.

Muuten metallinen kokonaisuus on vakuuttavan jykevä. Muutama kilometri umpihangessa hiihtoa vahvistaa vaikutelmaa. Vaikka side on ohjeen mukaan säädetty löysälle, ei nokianlainen Naali-huopakumisaapas mulju suksen päällä. Saappaan kumi pitää pientä kitinää, mutta se on mahdollisesti säätökysymys.

Kenkä on helpompi laittaa uuteen siteeseen kuin vanhaan malliin, jota mielellään kiristi tukevuuden saamiseksi niin paljon kuin mahdollista. Uuden siteen rakenne on itsessään tukeva, joten säätö voi jäädä todellakin löysähköksi.

Asennus

Siteen asennuksessa sukseen ei voi epäonnistua, kunhan ei kiristä ruuveja liian kireälle, rikkoen suksen rakennetta. Siteen kärjen (uudelleen)säädettävyys perustuu siihen, että kiinnityslevyä löysätään. Käyttöohje ei mainitse mitään liiman käytöstä ruuvien kanssa. Herää kysymys, miten se on tarkoitettu – liimaa vai ei. Itse truuttaan ruuvireikiin polyuretaaniliimaa (Cascol).

Asennuksesta löytyy video

Valmistaja väittää sidettä ”maailman parhaaksi sotilassiteeksi” (Kaleva 2023). Lähtökohtana on kuulemma ollut, että siihen sopivat melkein kaikki saapas- ja maihinnousukenkämallit. Tätä sopii epäillä, koska side perustuu kengän kärjen hiihtoranttiin. Tietenkin siteessä on reiät mäystintä (?) varten, jolloin kenkä kuin kenkä pysyy – ainakin jotenkin – siteessä.

Kuusamon Uistimen edellinen sidemalli Finngrip Easy (uusi malli 2021) oli ns. radikaali innovaatio, sangen uudenlainen. Siitä minulla ei ole kokemuksia. Nordigrip -side on taas inkrementaali innovaatio, jossa vanhaa on parannettu pienin muutoksin. Yrityksen nettisivuilta tilattuna 149 euroa.

Herää kysymys, onko tässä tuotteessa muotoilua. Jos on, niin missä se näkyy?

Kuusamon Uistimen muotoilija, Lapin yliopistosta valmistunut taiteen maisteri Jyri Junttila vastaa kysymykseeni:

“Tein konseptin uudelle sotilaiden vaatimukset täyttävälle umpihankisuksisiteelle 2017 ja sen jälkeen viisi vuotta rakennellut protoja Nordigripistä moniin sotilasharjoituksiin. Niissä ne joutuivatkin kovaan testiin ja palautteen perusteella hioin designin yksityiskohtia.

Vuosi sitten sain suunniteltua viimeisetkin tuotannon työkalut ja saimme tuotannon Kuusamossa alkuun. Useat erikoisjoukot ovat ottaneet Nordigripin käyttöön ja se kertoo minulle että olemme onnistuneet Nordigripin kanssa oikein hyvin.

Muotoilua on mielestäni siteessä pienissä yksityiskohdissa joka puolella. Jotkin niistä ovat näkyvämpiä, kuten vaikka kantakaari ja kahva, jonka funktio siteen lukitsemisen lisäksi on tehdä siteen pois potkaiseminen mahdollisimman nopeaksi ja helpoksi. Ja lisäksi lukitusta pitää pystyä käyttämään kinttaat kädessä. Ja kokonaisuus tuli tietysti olla mahdollisimman jykevä ja kevyt, ja kaikki osaltaan vaikuttivat kantakappaleen lopulliseen muotoon.

Siteessä on myös monia muita vastaavia yksityiskohtia. Luulen, että tämän tapaisia muotoiluratkaisuja ei suoraan helposti miellä asiaksi, jonka muotoiluun on käytetty paljon aikaa ja ajatusta. Kun siteellä on hiihtänyt jonkin aikaa, uskon, että hiihtäjät osaavat arvostaa sen muotoiluratkaisuja.

Sotilaskäytössä vaatimukset tuotteelle ovat kovat, mutta siviilin hiihtäjille siteen kestävyys, helppokäyttöisyys ja säädettävyys ovat myös olennaisen tärkeitä tekijöitä”.