Heija -keinutuoli kulkee kahtasataa

Heija -keinutuoli, 2022, Inora Oy: tuotantojohtaja Minna Aronen, KE-LE Design Oy: muotoilija Pasi Paananen.

Meinasin tippua tuoliltani, kun näin kuvan muovisesta (polyeteeni) keinutuolista, jota valmistaa iisalmelainen yritys ja jonka muotoilijana on toiminut iisalmelainen muotoilija. Hä?

Iisalmen K-Raudassa tuoli maksaa 599 euroa, mutta myyjä lupaa tehdä tarjouksen.

Heija Iisalmen K-Raudassa

Heija on rotaatiovalu-tekniikalla valmistettu terassikaluste. Se on siis yksi ontto kappale. Normaalisti tällä tekniikalla valmistetaan isoja teknisiä tuotteita, kuten jätesäiliöitä, kompostoreita tai kajakkeja.

Suomalaiset ovat innostuneet rakentamaan isoja terasseja; nyt olisi ulkoilmaa kestävä tuote tarjolla.

Inora tunnettiin vielä vuosi sitten nimellä UK-Muovi. Keinutuoli on yrityksen ensimmäinen ”design-tuote”. Idean äiti on tuotantojohtaja Minna Aronen.

Mummon keinutuoli vie paljon tilaa sisällä, ja ulkona se tärveltyy nopeasti. Kuinka ollakaan, Arosen perheellä onkin lähiympäristön tuotteita valmistava yritys.

Pasi Paananen on Uumajan maineikkaan muotoilukoulun automuotoilun linjan maisteri, moottoripyörämuotoilija (KTM) ja osa-aikainen maanviljelijä kotitilallaan Iisalmessa. Parhaillaan hänen ateljeessaan käynnistellään Skick-sähköpotkukelkan tuotantoa.

Pasi Paananen

Ilmankos Heija-keinutuoli näyttää sangen vauhdikkaalta. Muotoilija Paananen käyttää automuotoilusta tuttuja kaksoiskaarevia pintoja, “tuulen herkkää leikittelyä lumihangella”, jotka päättyvät teräviin kulmiin. Suoria tai geometrisiä linjoja ei tuotteessa ole.

Paananen mainitsee esikuvakseen Z4 -urheiluauton, jonka vääntyilevää, lepattavaa ja teräviin kulmiin päättyävää muotokieltä BMW:n muotoilijat kutsuivat nimellä flame surface.

Samaa vääntyilyä voi nähdä Frank Gehryn ja Erich Mendelsohnin arkkitehtuurissa, ja jos menee kauemmas; kenties goottilaisessa arkkitehtuurissa ja art nouveau -tyylisuunnassa.

Keinutuoli kulkee kahtasataa.

Tuoli on mukava istuttava ja turvallinen keinuttava, pään voi laskea selkänojaan nokosia varten. Ergonomia perustuu perinteiseen keinutuoliin. Iso selkäoja ja käsinojat tarjoavat tuulensuojaa.

Keinutuolin hahmo / muoto herättää ristiriitaisia tunteita.

Tuotteen ergonominen referenssi ja esikuva on selvästi perinteinen keinutuoli.

Tuolien muotoilijat ovat iät ja ajat viitanneet aikaisempiin tuotteisiin. Heija -keinutuoli on kuin puinen keinutuoli päällystettynä polyeteenillä. Muotoilija ottaa aina riskin siirtämällä muodon materiaalista toiseen. Millainen olisi muovimateriaalille ominainen keinutuolin muoto?

En voi olla kuvittelematta, millainen ikoni tämä tuote, tästä materiaalista, tällä tekniikalla voisi olla: yksinkertainen, pehmeän pyöreä, levollinen; oma muotonsa.

Ikoni tästäkin tuolista voi tulla – aika näyttää.

Kuitenkin muovitehtaan yllättävä avaus ”designin” alueelle ja muotoilija Paanasen ”bensaa suonissa” visio on hämmästyttävä muotoiluteko.

Jää nähtäväksi, miten suomalaisen muotoilun portinvartijat ottavat vastaan tämän periferiasta tulevan tuotteen. Miten finnish designin -kaanoniin päästään?