Tekoäly ja muotoilun uusi aika: 6 tapaa, miten luovuus lisääntyy

Tekoälyn mahdollisuus lisätä ihmisten ja muotoilijoiden luovuutta on merkittävä. Tekoälyn avulla muotoilijat voivat tuottaa enemmän uusia ideoita, parempia ideoita ja demokratisoida innovaatiotoimintaa.

  1. Tekoäly voi tukea muotoilijan divergenttiä ajattelua vetämällä yhteyksiä asioiden välillä ja tuottamalla odottamattomia ideoita, joita muotoilutiimi ei muuten olisi kyennyt tuottamaan. Täten yritys voi myös arvioida ison määrän ideoita lyhyessä ajassa.
  2. Tekoälyn tuottama odottamaton, ei-tyypillinen idea voi inspiroida muotoilijaa ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, niin toiminnon kuin muodon osalta. Näin fiksaatiot tai maneerit muodonannossa on helpompi kyseenalaistaa ja välttää Einstellung -efekti, jossa muotoilija aikaisemman kokemuksensa vuoksi välttelee uusia ongelmanratkaisutapoja.
  3. Tekoäly voi auttaa uusien ideoiden arvioinnissa, niiden määrittelyssä ja yhdistämisessä toisiinsa.
  4. Tekoäly voi yhdistää tai sulauttaa suuren määrän ideoita ja täten luoda yhä vahvempia konsepteja.
  5. Tekoäly voi auttaa muotoilijoiden ja uuden tuotteen tulevien käyttäjien yhteistyötä. Toisin sanoen, teknologia voi tehdä yhteiskehittämisen helpommaksi ja halvemmaksi. Yritys voi antaa kuluttajien luoda personalisoituja versioita tuotteista. Vaihtoehtoisesti, käyttäjän muotoilema tuote voidaan antaa yhteisön arvioitavaksi, jonka jälkeen osapuolet voivat kehittää sitä eteenpäin.
  6. Niille, jotka eivät kykene kommunikoimaan ideoitaan tai keksinnöistään kirjallisesti tai visuaalisesti, tekoäly antaa mahdollisuuden innovaation esille tuomiseen.

Tekoäly ei (ehkä) tee muotoilijoita työttömäksi, sen potentiaali on tarjota mielikuvituksellisia ratkaisuja lisäten muotoilijoiden luovuutta ja tuottavuutta. Koska maailma ei tarvitse enempää joutavaa tavaraa, muotoilutyö on tulevaisuudessa enemmän suunnittelua ja testausta ja vähemmän ”nopeasti markkinoille jotain” tuotekehitystä.

Tämän jutun lähteenä on miltei 1:1: Eapen, Finkenstadt, Folk & Venkataswamy, How Generative AI Can Augment Human Creativity, Harvard Business Review, July-August 2023.

Kuvat on tuotettu Dall-e:llä.