Muotoiluosaamisen X-, I- ja T-strategiat

Kenen siiloon kuuluu laukun muotoilu?

Laukkufirma Golla hakee palvelukseensa teollista muotoilijaa, jota kiinnostaa muoti ja kankaat (ks. ilmoitus).

Muoti ja kankaat ovat perinteisesti olleet vaatetuksen tai tekstiilin osaamista.

Toimitusjohtaja Petri Kähkönen, miksi Golla hakee juuri teollista muotoilijaa?

“Teollisen muotoilijan koulutuksen saaneella on hyvät mahdollisuudet toimia muotia ja tuotesuunnittelua yhdistävien kaupallisten – ei taiteellisten –  kulutustavaroiden suunnittelussa”, sanoo Kähkönen.

“Teollisissa muotoilijoissa on sellaista kekseliäisyyttä, joka sopii meidän tuotteiden kehittämiseen”.

Suomalaisen muotoilukoulutuksen luokittelu on historiallisesti rakentunut sosiaalinen konstruktio, joka sinnikkäästi uusintaa vallitsevia käytäntöjä (tutkijaslangia). Innovaation ajurien (Valtonen 2007) koulutus ei ole kovin innovatiivisesti järjestäytynyt.

Gollan Kähkönen jatkaa: “Sopivia muotoilun osaajia on vaikea löytää. Itse asiassa, teiltä (Savonia, ent. Muotoiluakatemia) tulleet muotoilijat, esimerkiksi Liisa Mäyränpää, asettuvat osaavampaan kärkeen”.

SADE (Savonia School of Design) on uudessa opinto-ohjelmassaan avannut perinteisen muotoilun pääainejaon. Projektilähtöisessä opiskelussa muotoiluopiskelija saa / joutuu valitsemaan markkinalähtöisesti tarjolla olevista projekteista itselleen mielekkäät osaamisalueet.

Muotoiluopiskelijan mahdollisina profiileina omalle osaamiselleen ovat X-, I- tai T-strategiat:

X -osaaja valitsee projekteja eri toimialueilta laidasta laitaan. Hänestä tulee laaja-alainen muotoilun asiantuntija, joka ei osaa suunnitella erityisesti mitään, mutta on monessa mukana.

I -osaaja valitsee jonkin erityisen toimialan projekteja, tullen suppean alan huippuosaajaksi.

T -osaaja valitsee horisontaalisesti laajan kentän toimialakseen, ja samalla keskittyy vertikaalisesti jonkun spesiaalin osaamisen ekspertiksi.

Vallitseva ajan henki perään kuuluttaa ekstroverttejä  X-tyypin metaosaajia, hyviä tyyppejä, jotka ovat taitavia pöhisemään siellä täällä.

I -osaaja suunnittelee sitten tuotteen valmiiksi.

Kuvan Metsäkeskuksen tutkijoiden erikoisrinkan muotoilu ja tuottaminen: Savonian opiskelijat Heidi Harmanen ja Ilmeini Lasarov.

Katso lisää: Designlab blogiartikkeli Lazier & Wilshere