Kirja-arvostelu
Juha T. Hakala (2022) Oivallus: ratkaiseva välähdys ja mitä siitä tiedetään. Alma Talent. 235 s.
Professori Juha T. Hakala pohtii kirjassa oivalluksen luonnetta ja syntyä. Aihe on linjassa hänen aikaisempien kirjojensa kanssa, jotka käsittelevät hidastelua, kohtuutta, tylsyyttä, pieniä askelia, laiskuutta ja luovuutta. Hän on kirjoittanut myös kasvatusoppaita ja oppaita opinnäytetöiden tekemiseen (esim. Hyvä. parempi, valmis – katso arvioni).
Hakalan iso idea on se, että huono gradu on parempi kuin ei gradua ollenkaan. Usein riittää ihan seiskan suoritus.
Uusin kirja on tieteenhistorian tarinoiden kautta kulkeva jutusteleva pohdinta oivalluksen luonteesta, alkaen Arkhimedeesta ja Isaac Newtonista. Kirjan luvut käsittelevät sitä, mitä oivallus on, miten se syntyy, mitä uusin aivotutkimus siitä osaa kertoa, voiko kone oivaltaa, oivalluksiin liittyvät uskomukset ja lopuksi on vähän ohjeistusta.
Hakala hyödyntää myös vuosia sitten tekemäänsä kyselyä Nobel-voittajille.
Kirjaa varten Hakala on pyytänyt kommentteja ja kokemuksia vajaalta neljältäkymmeneltä ihmiseltä, minä mukaan lukien.
Itse innostuin kirjailijan yhteydenotosta. Omassa sähköpostipohdinnassani päädyin siihen, että Heureka! -tyyppinen välähtävä oivallus on myytti, jolla jälkikäteen selitetään tapahtunutta. Täten kirjan toiseksi viimeinen luku oivaltamiseen liittyvistä uskomuksista ja oivallustarinoista on kirjan mielenkiintoisin.
Kirja ei pyri asemoimaan oivallusta luovan toiminnan ja ongelmanratkaisun epäselvään kenttään, jossa ongelman laatu ja määrittely, alitajunta, mielikuvitus, idea, keksintö, menetelmät ja innovaatio sekä näiden prosessit ovat laajalti keskustelun ja tutkimuksen kohteina. Minulle jää epäselväksi, mistä puhutaan, kun puhutaan oivalluksesta.
Mitä oivallus on?
Kirja ei ole myöskään normatiivinen ohjekirja oivaltamiseen. Kuitenkin Hakala toteaa lopuksi, että ”…oivallusten edellyttämä rentous ja pakottomuus ovat kaiken kirjoittamani pohjalta tulkittuna elämässämme uhattuna. Voidaksemme lisätä hyvinvointiamme, voidaksemme lisätä oivalluksia ja niiden myötä luovuuttamme, tarvitsemme paitsi pysähtymistä ja tilannearviota myös työelämän ja jopa elämäntapamme vakavaa arviointia” (s. 235).
Sovimme meneillä olevan konseptimuotoilun kurssin opiskelijoitteni kanssa, että perehdymme kirjaan. Ongelma ollen tietenkin, että sen saatavuus kirjastossa voi vielä olla vähäistä. Kustantaja myy kirjaa kovakantisena, e-kirjana ja äänikirjana hintaan 36–39 euroa, mikä voi kirpaista opiskelijaa. Vaikka muotoilusta löytyy paljon kirjallisuutta ideoiden tuottamisesta ja ”oivalluksesta”, katson, että Hakalan kirja voi antaa laajemman keskustelupohjan muotoiluspesifille pohdinnalle kuin oman alan normatiiviset oppaat.
Lienee myös hyväksi se, että opiskelijat lukevat Oivallus -kirjan klassisia esimerkkitapauksia tieteen historiasta.
Kirjan kansikuva esittää hehkulamppua! Hehkulamppu lienee maailman yleisin tietokirjan kannen kuva-aihe.
Kasi Hahto on haastatellut kirjailijaa Helsingin Sanomien juttua (31.10.2022)varten: “Toisilla on ylivertainen ongelmanratkaisukyky, eikä sitä selitä mitattava älykkyys – Filosofi kertoo, miten voi päästä luovaan tilaan”