Mökin kanssa ajattelu

Jarno Valkonen (2022) Mökin kanssa ajattelu: ympäristösosiologinen mielikuvitus ympäristökriisin aikakaudella. Vastapaino. 134 s.

Kirja-arvio

Miltä normaaliasuminen näyttää, kun sitä katsoo mökiltä?

Ympäristösosiologi, professori Jarno Valkosella on mökki Inarijärven rannalla. Mökki on vaatimaton, joten siellä joutuu tekemään töitä niiden perusasioiden – vesi, lämpö, energia jne – jotka normaalissa asumisessa ovat itsestäänselvyyksiä. Tätä mökkityötä, jonka jotkut ihmiset valitsevat vapaa-ajan viettotavakseen, hän kutsuu mökin kanssa ajatteluksi.

Kirjassa hän kuvaa mökin rakentamista ja omia puuhiaan siellä asuessaan. Lämpöä tarvitaan, puita on tehtävä, veden eri olomuotojen kanssa joutuu pelailemaan, jätteisiinsä joutuu tutustumaan tarkemmin. Näitä kuvauksia Valkonen ryydittää kirjallisuusviitteillä. Kirja on siis autoetnografia, ei autofiktiota.

Mökki syntyy ”neitseelliseen” rantaan, mutta kovin paljon Valkonen ei siitä itseään syyllistä. Tiettömälle mökille kuljetaan veneellä (moottori?) tai moottorikelkalla. Tontti on syrjäisellä paikalla ja on itikoista vapaa, harvinaista Inarissa.

Olen innoissani kirjasta – olenhan mökkeilijä itsekin, kirjanmerkkejä kertyy paljon. En haluaisi palauttaa kirjaston kirjaa, koska sieltä löytyy paljon mielenkiintoisia viitteitä ajatteluun, olemiseen, sosiologiaan ja ympäristöpuheeseen eli haluaisin sen hyllyyni. Mökkiniksejäkin kirjasta voi löytää, ainakin aineksia oman mökkifilosofian muotoiluun.

Kirjan kannessa on visuaalinen idea, mutta kuvaa on vaikea hahmottaa.

Mökkeily asumisen prototypointina

Kirja päättyy ympäristöpoliittiseen pohdintaan siitä, miten mökkeily voisi auttaa meitä kuvittelemaan sitä, ”millaista tulevaisuutta halutaan ja millaista elämää halutaan tai ei haluta elää”. Tähän pohdintaan tarvitaan mielikuvitusta. ”Kriisin edessä mielikuvittelu on voimaa, koska se tekee mahdolliseksi rakentaa utopioita, kuvitella toisenlaisia todellisuuksia ja uusia elämänmuotoja”.

Muotoilijana innostun tästä ideasta, joka antaa mielikuvittelulle ja niiden luonnostelulle, esittämiselle ja prototypoinnille selkeän askeleen kohti ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Asumisen prototypointi kuulostaa hauskalta projektilta!

Kirjan arvioita muualla, Hesarin jutussa näkyy ko. mökkiranta videolla:

Helsingin sanomat

Kotiliesi

Agricola – Suomen humanistioverkko