Modern Rustic

Kahdesti vuodessa, marketin lehtihyllyllä, tarraan paksuun Modern Rustic -lehteen, joka on brittiläisen Country Living -sisustus- ja elämäntapalehden alajulkaisu.

Nämä tuotteet ovat globaalin mediayhtiö Hearstin omistuksessa (elokuva Citizen Kane on naamioitu kopio yhtiön perustajasta William Randolph Hearstista).

Numero 21 (maaliskuu 2022) on 226 sivua paksu; lehti kutsuukin itseään kirjaksi. Lehdessä on vain kolme sivun mainosta, taitettuna yhtenäiseen lehden tyyliin.

Modern Rustic esittelee vapaa-ajan asuntojen sisustuksia ympäri maailmaan, käsityöläisiä ja tekijöitä sekä rustiikkiin tyyliin sopivia muotoilua ja esineitä.

Lehti on vakuuttavan paksu, tyylikkäästi ja tuhlailevasti taitettu. Sivut ovat tukevaa mattapintaista paperia, kuvat murrettujen sävyjen tiukan suodattimen läpikäyneitä.

Lehti on itsessään haluttava esteettinen tuote, josta 21,90 euroa tuntuu kohtuulliselta.

Verrattuna emäjulkaisuunsa Country Living -lehteen tai ruotsalaiseen Lantliv -lehteen, puhumattakaan suomalaiseen Meidän Mökki -lehteen, edustaa Modern Rustic elitististä unelmaa, jossa hyvä maku yhdistyy ekologisen imagon rakentamiseen näennäisesti vapaassa paratiisissa.

Tietenkin, kiinteistöjen omistajat eivät ole vain varakkaita mutta myös korkeasti koulutettuja, oletettavasti. Rustiikki, vanhat tavarat, huonekalut ja käsityönä tehdyt tuotteet ovat tämä eliitin luksusta.

Artesaaniesittelyt tuovat esille eliitin palveluksessa olevia käsityöläisiä. Itse asiassa nämä esittelyt johdattelevat käymään artesaanien kotisivuilla, mikä on mahdollinen lähde, jos haluaa katsastaa brittiläisen taidekäsityön tilaa tänä päivänä.

Minun on vaikea laittaa sormeani sen päälle, miksi viehätyn ja päädyn ostamaan tätä ”sisustuslehteä”. Mukana on kateutta sekä kuluttajana ja muotoilun tuottajana, ja ehkä unelmaa olemisesta ja tekemisestä, kenties uteliaisuutta ei-skandinaavisesta lähestymisestä muka-ekologiseen ympäristön määrittelyyn tai ainakin ekoimagon ja -identiteetin rakentamiseen.