Evoluutio taiteessa ja muotoilussa

Hanna Kalliokoski, Jaana Partanen & Heikki Lamusuo (2022) Evoluutio: julkaista taidetta läpi vuosikymmenten. Partanen & Lamusuo Oy. 195 s.

Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen moniottelijat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo julkaisivat kirjan, jossa esitellään heidän tekemäänsä julkista taidetta kahdenkymmen vuoden ajalta.

Kolmekymmentä ulkotiloihin, päiväkoteihin, elokuvateattereihin, sairaaloihin, ravintoloihin, kirkkoihin ja muualle tehtyä teosta sijoittuvat maantieteellisesti enimmäkseen Itä-Suomeen.

Tunnetuin lienee Kuopion Kaarisairaalan tummasävyinen massiivinen lasiteos, Evoluutio.

Kirjassa esitetyt teokset näyttävät yhtenäisen taiteellisen tekemisen kaaren, jonka teokset ainakin Kuopiossa ovat ihmisten jokapäiväistä arkea. Kirjan kautta teokset asettuvat samaan elettyyn tarinaan.

Kalusteiden evoluutio

Partanen & Lamusuo -suunnittelutoimiston toimialue on alkanut kasvaa julkisten tilojen kalusteiden muotoilun ja tuottamisen suuntaan tutulla orgaanisella tavalla: suunniteltuihin tiloihin suunniteltiin omia kalusteita. Nyt toimisto hakee paikkaansa kalusterintamalta palad -brändin alla, joka koostuu neljästä toisistaan poikkeavista tuoteperheistä.

kalusteita näyttelyss
TUMA -tuoteperheen kalusteita

Lähestymistapa muistuttaa Sarah Sarasvathyn (2008) vuorovaikutteisen yrittämisen (effectual entrepreneurship) ilmaantuvaa mallia, jossa omista lähtökohdista lähdetään tekemään jotakin, ja sitoutuvat kumppanit sitten vaikuttavat keinoihin tai tavoitteisiin.

Kalusteet ovat vielä prototyypinomaisia, mikä on mahdollinen, evoluutiota muistuttava toimintapa: kysyntä, tuotanto ja tekijöiden oma innostus ratkaisee, mikä jää elämään.

Oma näyttelytila Kuopion keskustassa on yksi työkalu toimiston pyrkimyksissä.

Partanen & Lamusuo nimeävät itsensä empatiasuunnittelijoiksi, mutta eivät avaa tarkemmin sitä, mitä se tarkoittaa tai miten se näkyy heidän töissään.

“Meille on todella tärkeää keskustella asiakkaan, tilaajan ja käyttäjien kanssa, jotta ymmärrämme paikan luonteen, tilan tarpeet ja sen historian”, kuulostaa normaalilta toiminnalta. Empaattisen muotoilun keskustelu tarjoaisi eksplisiittisä menetelmiä.