Mainio pieni tutkielma (135 sivua) Esineiden perimmäisestä olemuksesta. Kirjoittaja Marja Saarenheimo on psykoterapeutti, joten kirjassa ison osan saa ihmisen ja esineiden välinen suhde ja sen häiriöt, kuten sairaalloinen hamstraus.
Me teemme tavarat ja tavarat tekevät meidät: määritämme itseämme esineiden kautta. Kodin järjestys kertoo elämänhallinnasta. Tavarat kuitenkin vaativat huomiota, aikaa ja vaivaa. Mikä olisi tasapaino suhteessa tavaramaailmaan, kokonaan ilmankaan ei voi olla.
Kirja on hyvä ja helppo johdanto materiaalisen maailman sosiologiaan ja psykologiaan. Yliviivauskynän kanssa lukemiseen meni noin kolme tuntia. Muotoilijaa tietenkin kiehtoo se, miten tekstissä niin hyvin vältellään esineiden suunnittelun ja tekemisen näkökulmaa, eikä tarjota vastauksia teollisen muotoilijan – Viktor Papanekin mukaan toiseksi haitallisimman ammatinharjoittajan – dilemmaan siitä, miksi suunnitella enää uusia tuotteita maailmaan.
Oma muotoilijaidentiteettini on niin kiinnittynyt muotoiluprosessiin, siihen miten luoda uutta, että en oikeasti ole koskaan ollut kovin kiinnostunut esineiden sisällöstä, siitä että mitä ja millaisia esineiden pitäisi olla. Saarenheimon kirja herätti halun vilkaista sitä, mitä muotoilukeskustelu sanoo tavarasta.
Palaan aiheeseen.
Kirjaa arvioi myös kirjallisuusblogit Kirjala ja Lumousta etsimässä sekä Kotiliesi.