Epävarmuuden kestäminen

Roland Paulsen (2021) Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta. Tammi. 415 s.

Ruotsalainen sosiologi ja tietokirjailija Roland Paulsen kirjoittaa ahdistuksen historiaa ja kuvaa sen piirteitä eri kulttuureissa.

Elintasomme on korkeampi kuin koskaan ennen, mutta ahdistuksemme kasvaa kasvamistaan ja kysymme jatkuvasti: entä jos?

Liika ajattelu ja tieto on syypää ongelmiimme. Vaikka tiede selittää maailmaa, se ei pysty vastaamaan ”ihmisille merkityksellisimpiin kysymyksiin, jotka ovat: Mitä meidän on tehtävä? Miten meidän on elettävä?” (146).

Liialla metatason – menneen ja tulevan – ajattelulla ihminen sairastuttaa itsensä. ”Luonnonkansojen” tässä ja nyt läsnä oleva ajattelu on terveempää.

Ajattelu on turhaa, vain toiminta on tärkeää.

”Ajatuksemme eivät vaikuta kehenkään muuhun kuin ehkä meihin itseemme. Merkityksellistä elämää elää, jos toimii toisin kuin diktatuuri olisi odottanut toimittavan” (s. 367).

Omalla kohdallani Paulsenin ajatukset uppoavat jo valmiisiin kriittis-konstruktivistisiin, prosessifilosofisiin mielen malleihini. Näin siis haen tietoa, joka vahvistaa jo olemassa olevia näkemyksiäni.

Liian pitkäksi venytetyn kirjan sanoma jää kuitenkin ohueksi. Entä jos? – so what? Jään odottamaan jotain, kenties mallia tai kiteytystä, toimintaa…

Kirjan kerronta noudattaa mallia, jossa teoriaosuutta edeltää Paulsenin itse tekemien haastatteluiden kaunokirjallisen tyylin kuvaukset johdattelevat luvun teemaan. Alussa hypin yli näitä tylsiä kohtia, mutta kirjan edetessä huomaan jo lukevani näitä tarinoita.