Elon Muskin elämänkerta

Walter Isaacson, Elon Musk, 2023 WSOY, 608 s.

Walter Isaacson on kirjoittanut mm. Steve Jobsista, Albert Einsteinista ja Leonardo da Vincistä, ja nyt Elon Muskin elämänkerta pelittää myös hyvin. Kuusisataa sivua menee kevyesti ja ihmetellen tämän ”neron” edesottamuksia.

Isaacson seurasi Muskia kaksi vuotta, ja kirjoittaakin itsensä näkyville vuosina 2021 alkaen. WSOY julkaisee kirja nopeasti, viimeinen luku käsittelee Strarship-raketin epäonnistunutta laukaisua huhtikuussa 2023.

Lopulta Musk johtaa kuutta yritystä: Teslaa, SpaceX:ää, Starlinkkiä (sateellitteja Ukrainan taivaalle), Twitteriä, The Boring Companya (tunneleita), Neuralinkkiä ja X.AI:tä. Lapsiakin tulee siitettyä matkan varrella paljon.

Innovaatioita räjäyttämällä

Muskin tyyli tuottaa innovaatioita on räjäyttää asioita: ”Kyse ei ole siitä, kuinka hyvin välttää ongelmia, vaan siitä, kuinka nopeasti selvittää, mikä ongelma on, ja korjaa sen”. Kokeile uusia ideoita ja hyväksy, että asiat voivat mennä pieleen.

Siinä missä Steve Jobs hengaili muotoiluosastolla, Musk viettää aikaa tehdassalissa. Auton suunnittelu on helppoa, sen valmistaminen massoittain on vaikeaa. Välillä myös Musk osallistuu muotoiluun aktiivisesti. Hän sijoitti muotoilijat ja insinöörit samaan tilaan. ”Visiona oli, että saisimme aikaan muotoilijoita, jotka ajattelisivat kuin insinöörit, ja insinöörejä, jotka ajattelisivat kuin muotoilijat”.

Teslan tiukka muotoilu-suunnittelu-valmistus-silmukka antoi yritykselle kilpailuetua; se mahdollisti päivittäiset innovaatiot. Muskin esikuvana on leluteollisuus: ”Siellä täytyy tuottaa tavaraa nopeasti ja halvalla ilman vikoja ja valmistaa kaikki jouluksi, jotta ei nähtäisi surullisia ilmeitä”. Idea Teslan yhdestä kappaleesta valetusta alustasta sai alkunsa leluautosta.

Hirveä kiire Marsiin

Muskilla on kiire, Marsin asuttaminen täytyy saada alkuun hänen elinikänään. Potkuja tulee niille, jotka eivät pysty hänen aivoituksiaan toteuttamaan. Halukkaita innovaattoreita löytyy aina kuitenkin: tekemisen draivi houkuttaa tekijöitä.

Kirjassa kuvataan paljon sitä, miten paljon Musk käyttää aikaa tuotteen osien ja valmistuksen kustannusten karsintaan. Jos komponentin kokonaishinnan suhde siihen käytettyjen raaka-aineisiin on korkea, kertoo se kappaleen idiootti-indeksin olevan korkea. Jos tuotteen raaka-aine maksaa 100 dollaria ja lopputuote 1000 dollaria, on osa suunniteltu liian monimutkaiseksi ja valmistettu tehottomassa tuotantoprosessissa.

Isaacsonin tämän kirjan – ja muutkin aikaisemmat – voisi aivan hyvin ajatella kuuluvan muotoilun, tuotekehityksen ja liiketoiminnan – innovaatioiden – opintojen pakolliseen lukemistoon. Kirja avulla olisi helppo keskustella luovuudesta, keksinnöistä, prosesseista ja innovaatiota tuottavan organisaation sosiaalisesta puolesta.

Linkki HS arvioon kirjasta.

Katso kirjailijan tuore haastattelu MSNBC-kanvalla