Avoimuus uudelle

Nando Malmelin, 2023, Avoimuus uudelle: tulevaisuuden avaintaito. Tammi, 192 s.

Konsultti tarvitsee jonkin uuden aiheen, jolla voi myydä omaa asiantuntijuuttaan. Aiheen auktoriteetiksi voi julistautua kirjoittamalla aiheesta kirjan. Nando Malmelin on valinnut tärpikseen avoimuuden ja kirjoittanut aiheesta konsulttikirjan: Avoimuus uudelle – tulevaisuuden avaintaito.

Arvio 6.10.2023

Malmelin on skenario- ja strategiatyötä tarjoavan konsulttitoimiston asiantuntija – uudistuksen johtaja (head of renewal).

Avoin ajattelu -kirjan ideana on tarjota liiketoiminta- ja johtamispuheen pinnalla olevia aiheita yksilön oman ajattelun ja toiminnan parantamiseen. Johtamistutkimuksen löydökset voivat auttaa ihmisiä elämään parempaa elämää – sen lisäksi, että ne tukevat yrityksiä menestymään paremmin.

Mindfullsess, VUCA, jne.

Kirja on jaettu kahdeksaan taitoon: tulevaisuus, toisinajattelu, keskittyminen, joustavuus, kyseenalaistaminen, vuorovaikutus, kuuntelu, löytäminen. Sisältö on yhtenäinen kokonaisuus, ja ajan hengen mukainen. Samaa tuttua uudessa paketissa. Löytyy myös luku mindfullnessista, VUCA puhuttaa myös, toki.

Menestykseen tulevaisuudessa, avoimuudessa ja uuden luomisessa tarvitaan viestintätaitoja, yhteistyötaitoja, luovuutta, kriittistä ajattelua ja uteliaisuutta.

Ei paha, lopulta

Kirja on helppo lähestyä (sopivan lyhyt), teksti on helppoa. Kirjoittaja kertoo korokkeeltaan lukijalle mitä pitää tehdä ja miten ajatella, passiivissa: ”…on kyettävä ajattelemaan laatikon ulkopuolelta – think out of the box.” Tämä tyyli ärsyttää, samoin kuluneet esimerkit avoimesta ajattelusta, alkaen bakteerien vaikutuksen ymmärtämisestä lapsivuodekuolemiin ja penisilliinin keksimisestä.

Voi olla, että osa ärtymyksestäni tulee siitä, että tällaisen kirjan haluaisin itse kirjoittaa, jos onnistuisin kirjoja kirjoittamaan. Negatiivisesta asenteestani huolimatta ahmin kirjan nopeasti ja huomaan pohtivani vakavasti kirjan ostamista – kirjaston kirjan luettuani.

Suosittelen muotoilijoille luettavaksi niin, että johtamisen paikalle sijoittaa muotoilun, toimii ihan hyvin silloinkin. Suosittelen kirjaa niille, jotka haluavat kuvan siitä, mitä johtamispuhe kuulostaa tänään.

Muualla kirjoitettua:

terve.fi