Filosofia ja elämä

Miten minun tulisi elää elämäni? Minkä sortin persoona minut tulisi olla? Millaisten arvojen mukaan elän elämääni? Mitä tavoittelen ja mihin tähtään? Mikä on minun filosofia ja elämä?

A.C. Grayling (2023) Philosophy and Life: Exploring the Great Questions of How to Live. 426 s.

Kirja-arvio

Tähän sokraattiseen kysymykseen liberaalin keskiluokan kotifilosofi professori Graylingilla ei ole antaa vastausta, jokaisen pitää se omalta kohdaltaan pohtia, tai ainakin yrittää pohtia. Koskaan ei ole liian myöhäistä harkita tätä kysymystä, eikä liian aikaista. Elämän aikana joutuu palaamaan näihin kysymyksiin yhä uudelleen.

Vaihtoehtona on elää normatiivisesti; yleisen sosiaalisen mielialan ja oletusten, tapojen ja traditioiden mukaisesti.

Tai sitten voi tukeutua valmiisiin vastauksiin, joita uskonnot tarjoavat.

Mikä on sinun filosofiasi?

Jokaisella on filosofia, jonka mukaan he elävät. Kaikki eivät vain tunnista sitä elämäänsä filosofiaa, jonka historia, yhteiskunnan sopivuussäännöt ja muiden ihmisten odotukset hänelle määräävät.

Muotoilijan olisi tietenkin syytä pohtia oman elämänsä filosofian kysymystä, ja laajentaa sitä omaan ammatilliseen filosofiaansa: mitä tuotteita minun tulisi muotoilla, mitä muotoilu merkitsee suunnittelemissani tuotteissa, mitä tavoittelen elämälläni muotoilualalla ja miten omat arvoni kohtaavat suunnittelemani tuotteen ja sitä valmistavan yrityksen arvot?

Mitkä tuotteet ovat tekemisen arvoisia? Millainen on merkityksellinen muotoilu?

Tai sitten voi vain uppoutua kapitalistiseen innovaatiopuheen höttöön ja osallistua turhan tavaran tuottamiseen.

Grayling pohtii näitä sokraattisia kysymyksiä onnellisuuden tavoittelun, kuoleman, rakkauden, onnen, pahuuden, velvollisuuksien, yhdessä elämisen ja ”elämän tarkoituksen ja ”merkityksellisen elämisen” käsitteiden kautta. Ja haluaa meidän ajattelevan itse, tai ainakin kuten hän ajattelee.

Valmiita vastauksia – filosofia ja elämä

Grayling kirjoittaa uskonnoista – kristinuskosta, islamista ja muista – sangen kriittisesti, mikä on virkistävää. Uskonnot tarjoavat valmiita vastauksia, niiden tarkoitus on tehdä ihmisistä kuuliaisia ja tottelevaisia lupaamalla palkintoja kuoleman jälkeen.

On hämmästyttävää, että elämän käytännöllisen filosofian kirkkaimmat ajatukset ovat parin tuhannen vuoden takaa. Osasyynä tähän on uskontojemme vaikutus.

Graylin esittelee erityisesti stoalaista ja epikurolaista filosofiaa ja elämänkatsomusta.

Stoalainen elämänasenne perustui ajatteluun, että niistä asioista ei kannata välittää, joille emme voi mitään. Ainoa, mihin voimme vaikuttaa, on suhtautumisemme asioihin, omaan ajatteluun.

Epikurolainen nostaa kärsimyksen puutteen suurimmaksi nautinnoksi, ja painottaa yksinkertaista elämää. Epikurolaisten mukaan mielihyvää tuottavaa elämää ei saavutetaan elämäntyylillä, johon kuuluvat ystävät, keskustelut ja kohtuulliset ruumiilliset nautinnot.

Muotoilija elää tulevaisuudessa

Mikä on Filosofia ja elämä -kirjan viesti? Filosofia on valmistautumista ja elämää, se on valmistautumista elämään ja elämää itsessään, koska elämisessä (ja muotoilussa) on aina kyse tulevaisuudesta: seuraava hetki, seuraava päivä, kuukausi, vuosi, vuosikymmen. Filosofia on se pitkä matto. jota rullaat edelläsi, sisältäen jokaisen askeleen vaikutukset ja seuraukset, jokaisen tehdyn valinnan.

Tulevaisuus luodaan hetki hetkeltä valintojemme ja toimiemme kautta, ja näihin vaikuttaa kaikki se, mitä olemme nähneet ja tehneet, mitä olemme yrittäneet ja harjoittaneet, eikä vähiten erehdysten kautta, jos olemme oppineet niistä jotain.

Graylingin mukaan ihminen, joka elää luovasti – hakee joka päivä uusia aktiviteetteja, ideoita, keksintöjä, oman itsen laajentamista – elää enemmän; sellainen elämä on elämisen arvoinen, merkityksellinen.

Kirjan teksti on kaunista, nautinnollista luettavaa, maallikollekin, tosin englanniksi lukien vaatien ajoittaista pinnistämistä. Joidenkin kappaleiden kohdalla minun täytyi vain luovuttaa – en ymmärtänyt. Kuitenkin ahmin 426 sivua, luvaten itselleni palata kirjaan myöhemminkin, kenties muotoilijan lasit päässä.

Voisko muotoilun filosofiaa alkaa purkaa tästä päästä?

Telegraphin arvio -linkki

Katso myös Ajattelun ajattelusta.