Muotoile ihmisille sellaisia tuotteita ja palveluja, joita itse haluaisit käyttää ja omistaa. Tämä ”kultaisen säännön” (Matt 7:12) sovellus on ihan hyvä lähtökohta muotoilulle, jos pitää mielessä sen sisältämän ylimielisen asenteen: kaikki eivät välttämättä halua samoja asioita kuin sinä.
Älä muotoile ihmisille sellaisia tuotteita, joita et haluaisi itsesi tai lastesi käyttävän. Tämä ”hopeinen sääntö” on aivan eri kuin edellinen ja sitä hienostuneempi: se kehottaa pidättäytymään pahasta innovaatiosta.
Muotoile itsesi. Kun tekemisen kautta muotoilet itsesi, niin hyvä tuote seuraa tuloksena. Muotoilun kautta määrittelemme itsemme – rakennamme identiteettiämme elämän mittaisessa tarinassa. Käytä muotoilun menetelmiä oman elämäsi rinnakkaisiin vaihtoehtoisiin suunnitelmiin, jonka voit hylätä ja siirtyä improvisaatioon heti kun sattuma tuo mahdollisuuden eteesi. Tunne itsesi (Sokrates)!
Fake it ’til you make it. Teeskentele muotoilijaa, kunnes yhtenä päivänä huomaat olevasi Ornamon jäsen. Teeskentele tekeväsi jotain, kunnes huomaat oikeasti tehneesi jotain.
Pukeudu mustaan. Pukeutumalla vain mustiin vaatteisiin liityt taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun asiantuntijoiden heimoon ja erotut ”muista” tavallisista ihmisistä, jotka saattaisivat arvostella teoksiasi. Musta univormu suojaa sinua kritiikiltä. Musta väri tosin on epäekologisin valinta – vihreä muotoilija pukeutuu beigeen?
Sano se piirtäen. Piirtäminen, mallinrakennus ja 3D-mallinnus ovat ainoita supervoimiasi ekonomien, insinöörien ja humanistien kansoittamassa kilpailussa asiakkaista ja työpaikoista. Vaihtele analogisen ja digitaalisen välillä, vaihtelu antaa näkökulmaa.
Varasta kuin taiteilija. Kukaan ei voi luoda tyhjästä: kaikki on peräisin ympäristöstä tai sosiaalisista suhteista. Vältä pahaa kopiointia: hyödyntävää, halventavaa, yhdestä lähteestä peräisin olevaa plagiointia, jäljittelyä, riistämistä ja huijausta. Hyvä kopio kunnioittaa alkuperäistä, tutkii ja muuttaa sitä, kopioi monista lähteistä, antaa ansion lähteelle ja miksaa uudelleen.
Kehu kollega. Kritiikille on sille sovittu aikansa ja paikkansa, muuten esitä positiivisia huomioita osapuolten toimista aina kun siihen on mahdollisuus; näin luot positiivisesti turvallista ympäristöä ja edistät merkittävästi hanketta.
Tee törkeä lupaus. Hikoile sitten myöhemmin toteuttaessasi lupaustasi (Parantainen). Jos lupaat vain sen, jonka voit varmasti toteuttaa, niin eikö se ole rajoittava toimintatapa. No, jos tulet tunnetuksi siitä, että lupaat enemmän kuin teet, ei sekään taida olla hyvä juttu… Kuitenkin, ota palkkiosi keskusteluun törkeän lupauksesi yhteydessä.
Etene sivuluisussa. Formula on insinöörien laji: on helppo kuvitella, että robotti voittaisi aika-ajon helposti. Muotoilu on kuin ralli tai driftaus (Krogh & Koskinen) – lujaa mennään enimmäkseen sivuittain. Brief on merkityksetön paperi silloin, kun lähdetään luomaan jotain odotettua ennakoimatonta (Nelson & Stolterman).
Koskaan älä valita, selitä tai pyytele anteeksi (Arttu Brummer, myös M16), kun esittelet kehittämääsi muotoilua. Konseptisi ei pärjää omillaan, koska ihmiset näkevät sen aivan toisin kuin sinä, siksi muotoilu vaatii puheesi tuekseen: ”Ongelma, yhteinen ratkaisumme ja toimenpide-ehdotukseni”.