varasta kuin muotoilija

Austin Kleonin (2012) pieni opaskirja Steal like an artist: 10 things nobody told you about being creative saa minut kateudesta vihreäksi: juuri näin minä olisin halunnut kirjoittaa (mutta en sitä tehnyt). Miksei minulle kukaan kertonut näitä juttuja. Kirjan nimi voisi olla myös Varasta kuin muotoilija.

Auston Kleon on amerikkalainen piirtävä kirjoittaja, jolta on tullut aiheesta harjoituskirja sekä uusi kirja Show your work, joka jatkaa samasta aiheesta – miten taitelijaksi (tai muotoilijaksi) haluava voi toimia digitaalisena aikanamme. Kleon antaa kymmenen ohjetta:

1) Varasta kuin taiteilija: mikään ei ole ”originaalia”. Taitelija (muotoilija) rakentaa aikaisemman päälle. On huonoa ja hyvää kopiointia.

2) Älä odota kunnes tiedät kuka olet aloittaaksesi: tekemällä juttuja me selvitämme ketä olemme. ”Fake it till you make it” (suosikkimottoni 1).

3) Kirjoita kirja jonka haluat lukea: jos kirjoitat mitä tiedät, tulos on varmasti tylsä.

4) Käytä käsiäsi. Älä unohda analogista tekemistä tänä digitaalisena aikana.

5) Sivuprojektit ja harrastukset ovat tärkeitä:  tukevat varsinaista työtäsi jotenkin aina.

6) Tee laadukas työ ja jaa se ihmisten kanssa: ”Put your stuff in the Internet”. Ihmettele jotain ja kutsu muut ihmettelemään sitä kanssasi.

7) Maantiede ei enää määritä meitä: rakenna oma maailmasi.

8) Ole kiltti (maailma on pieni kaupunki): ”Make friends, ignore enemies”.

9) Ole tylsä (se on ainoa keino saada työ tehtyä): ”Be regular and orderly in your life, so that you may be violent and original in your work” (Gustave Flaubert, suosikkimottoni 2, jonka lähdettä olen hakenut vuosia!).

10) Luovuus on vähennyslaskua: valitse mitä jätät pois. Tee asioita siinä ajassa, tilassa ja  niillä materiaaleilla, joita sinulla on juuri nyt.

Austin Kleon puki sanoiksi minunkin ajatukseni: nyt kun luen ne kirjasta, tiedän mitä ajattelen. Kleonin ajatusten taustalta puskee esiin konstruktiivinen maailmankatsomus, Mintzbergin oppimiskoulukunta, Weick, Schön ja Dewey, eikö?

FacebookTwitterGoogle+Share