muotoilututkimus

tutkimusmenetelmiä muotoilijalle

Alex Milton & Paul Rodgers (2013) Research methods for product design. London: Laurence King.

Mainio kirja teollisen muotoilun opiskelijalle! Myös opettajan hyllyyn, miksei myös ammattia harjoittavalle, joka haluaa uusia vinkkejä.

Muotoilijan tulee olla kykenevä tarjoamaan tutkimuksellista asiantuntijuutta tänä päivänä aivan eri tavalla kuin vielä 10-15 vuotta sitten (s. 9).

Kirja esittelee miellyttävän selkeällä tavalla nykykäytännön mukaisia tiedonhankinta- ja tutkimusmenetelmiä, joita muotoilija voi tuotesuunnitteluprojektissaan tarvita. Kirja esittelee yli 50 menetelmää, muutamia tosielämän case-tapauksia sekä useita helpottavia ohjeistuksia, tutoriaaleja.

Menetelmät on jaettu seitsemään lukuun:

  1. Looking (etnography, …)
  2. Learning (cultural probes, …)
  3. Asking (questionnaire & …)
  4. Making (sketch modelling, …)
  5. Testing (scenario testing, …)
  6. Evalution & Selection (choosing the right methods, …)
  7. Communicating (preparing a presentation, …)

Tutkimusmenetelmät ovat jaksotettu tuotekehitysprosessin mukaan. Tutkimus- ja muotoilumenetelmiä ei juurikaan eritellä toisistaan – mitäpä väliä, kunhan toimii.

Kirja on huolella tehty ja taitavasti punnittu: niukka teksti on helppoa ja kuvat havainnollisia. Kirjan kannen epäonnistunut design ei vastaa onnistunutta sisältöä.

Kirjoittajat ovat muotoilun professoreja Englannista ja Irlannista. Rodgers on Northumbriasta (jossa opiskeli myös Applen Sir Jonathan Ive) ja Milton National College of Art and Designista (Irlanti). Kirjan kautta saarivaltioiden muotoilun koulutus näyttäytyy laadukkaana.

Opiskelumateriaalia lisää julkaisijalta: www.laurenceking.com

https://www.northumbria.ac.uk/about-us/academic-departments/northumbria-school-of-design/

http://www.ncad.ie/undergraduate/school-of-design/

FacebookTwitterGoogle+Share