Aihearkisto: Omat kolumnit, ym.

Innostunut asiantuntija – oksymoron?

(oksymoron = kärjistetysti hupaisa retorinen kuvio, jossa kaksi näennäisesti vastakkaista käsitettä)

Muotoilijana ajattelen, että innostus työhön – maailman parantaminen muotoilun, tuotekehityksen ja niiden opettamisen kautta – on lähtökohta kaikelle tekemiselleni, tietenkin. Miten tätä innostuneisuuttani voisi vielä yllyttää? Miten minusta saadaan suurin mahdollinen luovuus ja tuottavuus esille? Jatka lukemista Innostunut asiantuntija – oksymoron?

FacebookTwitterGoogle+Share

olka-vaateripustin

52-v. synttäreitteni johdosta muistelen MK-Tresmer Oy:n toimeksiantoa Muodos Oy:ssä kohta parikymmentä vuotta sitten.

Palaset OLKA -vaateripustin on lyhyeksi jääneen muotoilijaurani merkittävin kontribuutio maailman parantamiseksi. Ohjehinta 1,07 euroa.

olka

Löytyykö arkisempaa ja väheksytävämpää esinettä? Olen joskus vienyt ripustimia tuliaisiksi, ulkomaillekin. Huono idea. ”Ah, henkareita… no kiitos”.

OLKA on pian ollut tuotanossa 20 vuotta. MK-Tresmerin toimitusjohtajan Kai Forsströmin mukaan yhtiöllä ei ole valmistuslukuja noin pitkältä ajanjaksolta, tai jos olisi, eivät kertoisi.

Miljoonia kappaleita varmaankin on tehty. Olisi pitänyt ehdottaa royalty-sopimusta.

OLKAn muotoilu oli silkkaa iloa. Alla joitain ajankuvia 1990-luvulta. Paikka on Muodos Oy, Sörnäinen, Helsinki.

muotoilija piirtää
90-luvun väljää kuosia, ei mitään epämukavaa slim-fittiä, vyötärö korkealla, ja vekit

Muotoilubrief oli seuraava: ”tee halpa, yksiosainen, pakkautuva, hamelenkeillä ja housutangolla varustettu ripustin”. Pakkautuvaa tai pinoutuvaa siitä ei tullut.

luonnoksia
Heikki Hakamäki ja Tuomas Antikainen äänestävät suosikkiaan

Kymmenistä luonnoksista valitsimme ensin kaksikymmentä, joista valittiin kaksi mallivaiheeseen.

Olka luonnos
Kaunein piirustukseni

Tavoitteena oli kauniit linjat. Muoviteknisen tietämättömyyteni johdosta valmiissa tuotteessa on useita ”virheitä”, joilla ei ole käytännön merkitystä. Voiko tekninen osaamattomuus olla muotoilijalle eduksi?

Olkan muotoiluprosessi
Onnellisia päiviä pajan nurkassa

Introvertti viihtyy pajan nurkassa. Käsillä tekeminen tekee ihmisen.

Olkan muotoilu
vaihtoehtoinen design

Mallit ovat lentokonevanerista ja balsasta.

Design museo
Näyttely Taidetollisuusmuseossa

Sain tehdä ripustinprojektia miltei kuukauden, muistaakseni – puhdasta flowta, vai kultaako aika muistot. Ripustin on ainoa tuote, jonka olen käytännössä yksin suunnitellut: ideoinut, rakentanut mallit, 3d-mallintanut ja neuvotellut asiakkaan ja alihankkijan kanssa – tietenkin muotoilutoimiston muun porukan tukemana, Teppo Vienamo, Jorma Savolainen, Olli Weckman ja Heikki Hakamäki.

Ajatus, että tuhannet ihmiset päivittäin käyttävät arkista tuotetta, johon minä olen antanut luovan panokseni, tuottaa tyydytystä ja antaa merkitystä olemiselle eksistentiaalisen ahdistuksen alla.

http://www.palaset.com/tuotehaku.asp?sua=3&lang=1&ak=78

sankarimuotoilijoiden aika on ohi

Hannu Pöppösen tuoretta kirjaa Designkuplia – suomalaisen muotoilun ilmiöitä voi lukea ironisena kuvauksena siitä, miten suomalaiset muotoilijat pyristelevät kansainvälistymisen, taloudellisen pärjäämisen ja maineen kasvattamisen kiemuroissa. Muotoilija on luovan työn sankari ja innovaation lähde, joka kamppailee löytääkseen ymmärrystä ideoilleen. Suurin tavoite on lyödä itsensä läpi, tulla kansainvälisesti tunnetuksi nimeksi. Suurin uhka on se, että muut – erityisesti teollisuusyritysten johtajat – eivät tajua muotoilijan konseptien arvoa. Eniten muotoilijaa kuitenkin motivoi kollegoiden huomio ja muotoilun kentän tunnustus. Jatka lukemista sankarimuotoilijoiden aika on ohi