Avainsana-arkisto: työtila

muotoile työtila, luo kulttuuri, tee tulosta

Change your space, change your culture: how engaging workspaces lead to transformation and growth. Rex Miller, Mabel Casey & Mark Konchar. Hoboken: Wiley, 2014.

Taas yksi konsulttikirja. Saattaa kiinnostaa (työtila)konsulttia.

Työvälineet, puhelimet, tietokoneet, kommunikaatio, autot jne ovat muuttuneet, toimisto on aina vaan sama. Työssä meiltä vaaditaan luovuutta ja innovatiivisuutta. Millä tavoin työtilamme tukee tätä vaadetta?

Millerin ym. kirjan pointti on, että tila luo kulttuuria, ja kulttuuri on se joka tekee tulosta. Työtila voidaan nähdä strategisena työkaluna, joka voi vaikuttaa positiivisesti organisaation kulttuuriin.

”Toimistosta pitää tulla älykkäämpi niin, että se sopeutuu jokaisen tiimin unikkeihin tarpeisiin, parantaa käyttäjäkokemusta ja ennakoi muutosta” (162).

Se lienee aika selvää, että organisaation tilat heijastavat sen kulttuuria. Ja että vanha kulttuuri joka kerran oli menestyksekäs, vastustaa muutosta.

Organisaatiota ei auta se, että sankariarkkitehti ja supermuotoilija pläjäyttävät uudet neliöt. Jokaisen organisaation on itse ne muovattava sopiviksi. Muotoilija voi olla apuna tässä prosessissa. Leikki ja kokeilut antavat ratkaisuille mahdollisuuden ilmaantua.

Muotoilija itse myös työskentelee jossain tilassa. Millaiset sitten muotoilijan työtilat tulisi olla? Vastaus: viimeistelemättömät. Muotoilija merkityksellistää omaa tekemistään rakentamalla työtilaansa, ja pyrkii käyttämään työtilaansa organisaation yhteisen mielekkyyden luomisen työkaluna. Tila luo tuotteen. Katso lisää Kettunen 2013, 173.

Milerin ym. kirja on lajityypillinen amerikkalainen how-to opus, jolla ko. konsultit hakevat uskottavuutta itselleen. Kirja vyöryttää tuttuja esimerkkejä Googlelta, Ideolta, Red Hatilta jne. Kaikkea perustelee tehokkuus ja tuloksen tekeminen – miten saada ihmiset viihtymään / raatamaan (pitempään) työpaikoillaan.

Kirja voi kiinnostaakin juuri siksi muotoilijaa, arkkitehtia tai sisustusarkkitehtia – miten markkinoida omia palvelujaan ja miten perustella hankkeen hintalappua.

Kirja antaa hiukan osviittaa siitä, miten ko. konsultin yritys työskentelee asiakkaan kanssa, mutta ei tarjoa varsinaista ohjeistusta tyyliin 5-steps-to-happiness.

Kirjan teema, kuten minä sen näen – työtilan rakentaminen merkityksellistämisen käytäntönä – on niin herkullinen aihe, että palaan siihen blogissani myöhemminkin.

Onko kenelläkään lukusuosituksia?

Alla mainos:

http://changeyourspace.guru/

Hesarin aihetta liippaava juttu:

http://www.hs.fi/tyoelama/a1414738378204

FacebookTwitterGoogle+Share