Liikuntakulman (hahmomalli) Mäkipeuran huoltoasemalla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uusi taukoverryttelyn malli istumisen jäykistämille matkaajille

Lapin yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat kehittäneet taukoverryttelyn hahmomallin, joka havainnollistaa, kuinka istumisen jäykistämät matkaajat voisivat verrytellä, venytellä ja virkistäytyä. Mallin on rakentanut kuopiolainen Fantasia Works Oy. Malli esitellään St 1 Tervola Peura huoltoasemalla torstaina 22.9.2016 klo 12.00.

Nykyaikainen työ sekä työ- ja vapaa-ajan matkat kahlitsevat ihmiset istumaan. Huomattava osa yhteiskunnan työskentelystä tapahtuu tien päällä – siis istuen. Viime aikoina on havahduttu jatkuvan istumisen epäterveellisyyteen. Keväällä 2015 käynnistynyt LIIKE-TAUKO -hanke otti istumisen tarkastelunsa kohteeksi. Hankkeessa tarkastellaan erityisesti ammattiautoilijoiden ja karavaanareiden virkistäytymisen tarpeita.

Liike-Tauko -hankkeessa päähuomio on tieliikenteessä työskentelevien ja työmatkalla olevien työhyvinvoinnin ja ergonomian parantamisessa. Siinä tutkitaan liikennekeskusten tarjoamia liikunta- ja hyvinvointipalveluja sekä ihmisten toimintaa taukopaikoilla. Hanke pohjustaa uusia avauksia liikenteen taukopaikkojen palveluille ja edistää näin liikenneturvallisuutta.

Taukoverryttelyn hahmomallin ideointi perustuu Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan mittavaan ammattiautoilijoiden ja karavaanareiden kysely- ja haastatteluaineistoon. Hankkeen tutkimusmenetelmät perustuvat kokeilevaan tutkimusotteeseen ja sellaisten kehittämisalustojen luomiseen, jotka tarjoavat mahdollisuuksia uusien innovatiivisten ratkaisujen syntyyn.

Hanketta koordinoi Lapin yliopisto ja rahoittaa Tekes, Euroopan aluekehitysrahasto, yksityiset yritykset sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöt.

Tervetuloa autoilijoiden liikunnallisen taukopisteen hahmomallin julkistamistilaisuuteen 22.9.2016 kello 12.00, St 1 Tervola Peura huoltoasema.

Taukopiste on nähtävillä St 1 Peura Tervola huoltoasemalla 22.9.–20.10.2016.

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Raimo Jänkälä, Lapin yliopisto, Lapin yliopisto 040 5109481, raimo.jankala@ulapland.fi

Yliopettaja Ilkka Kettunen, Savonia-ammattikorkeakoulu, 044 7855830, ilkka.kettunen@savonia.fi

Kaikki kuvat: Ilkka Kettunen, saa käyttää vapaasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muotoilijat Katri Pirhonen, Antti Kares ja Hilla Matveinen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mallit Antti Kares, Rauno Rusko ja Raimo Jänkälä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Olli-Pekka Mäkipeura, kauppias: yrittäjänä mukana hankkeessa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katri Pirhonen ja Hilla Maitlin
Katri Pirhonen ja Hilla Matveinen

Hahmomalli esiteltiin 22.9.2016 klo 12.00

 

FacebookTwitterGoogle+Share