johtajan elämä on yhtä hässäkkää

Lounas venyi pitkäksi – en malttanut jättää Tienarin ja Meriläisen kirjaa kesken. Palvelukseen halutaan ajokoira: johtajan ulkonäkö ja esiintyminen (Siltala 2016) on hauska kirja johtajien ulkonäön ja esiintymisen nykyisestä muotista, muodista.

Minä tietenkin luen kirjaa niin, että korvaan johtajan muotoilijalla. Millainen on se muotoilijuuden esitys, jolla voi myydä ensin itsensä ja sen myötä myös tuotteen tai palvelun.

Siinä missä ”nälkäiset startupyritysten johtajat oppivat pitchaamaan ideoitaan sijoittajille”, muotoilijat esittelevät ideoitaan muille osapuolille tuotekehityksessä. ”He harjoittelevat koreografiaa, hiovat kehonsa liikkeitä ja miettivät esitykselleen oikean käsikirjoituksen, jotta pystyvät viestimään itsestään ja ideastaan oikeat asiat” (s. 103).

Uskottava johtaja näyttää trimmatulta 45-vuotiaalta ja business-pukeutuu ajan hermon vaatimusten mukaisesti. Miltä vakuuttava muotoilija näyttää? Entä muotoilujohtaja?

Ei käy johtajaa kateeksi, ”johtajan elämä on yhtä hässäkkää” (s. 140).

Kirjaa voi lukea oppaana siihen, millaisen ulkonäön ja esiintymisen opettelemalla menestyy johtajana tai muotoilujohtajana.

Kirjan sanoma kiteytyy kuitenkin siihen, että käsityksemme johtajuudesta ja johtajista noudattavat muodin mekanismeja ja leviävät ja häviävät kuten teinien vaatemuodin oikut. Luulemme, että johtajan pätevyys näkyy päällepäin. Ei-ajokoiran näköisen on vaikeampi edetä urallaan.

Kirja irvailee hillitysti konsulttikirjoille (Piha, Aalto-Setälä, jne) ja tuo esille kriittisiä kirjoituksia johtajuusnäkemyksistä.

Kirjasta muualla kirjoitettua:

Mika Pantzar: Palvelukseen halutaan ajokoiura (Kauppalehti)

Jari Järvinen: Johtajan ulkonäköpaineet: atleettinen ajokoira syrjäyttää leppoisan bernhardilaisen (YLE)

FacebookTwitterGoogle+Share